Akari se pomalu loučí, aby mohlo vzniknout něco nového. Poslední kousky můžete najít v Tvorba Store na Letné.

Jak se loví vzory

Vzory odchycené v divočině

 

Vrtá vám někdy hlavou, jak se dostanou potisky na sukně Akari? Jak se na sukně dostala ranní mlha, zamražené bubliny, nebo rej polygonů?

Ze všeho nejdříve je potřeba ulovit zprvu plachý vzor v divočině a vytrhnout jej z jeho přirozeného prostředí. Vzory většinou odchytává Jakub Š. fotoaparátem Nikon.

Když Klára uzná, že ulovený kousek přežije přesazení do džungle velkoměsta, zpracuje návrh potisku. A pak vzor putuje do sublimační tiskárny.

Sublimační tiskárna je technologický zázrak. Když proběhne celkem náročná předtisková příprava, vzor se nejdříve vytiskne na papír a pak se pod tlakem přenese ve formě par na textilii. Jako sublimace se obecně označuje právě přechod z pevného skupenství přímo na plynné.

Výsledky získané tímto způsobem potisku látky stojí za to. Technologie jednak umožňuje dokonalý přenos barev i kontur obrazu. A jednak sublimační tisk zaručí  že i v zajetí vzor přežije a nedojde újmě ani během praní ani během žehlení. Není náhodou, že sublimační tisk se používá i pro vlajky a sportovní dresy.

R.Kejř

Zpět do obchodu